HRV    ENG
Izbornik   
Europska unija - zajedno do fondova

Aktualno

13.7.2023.

Direktor Hrvatske turističke zajednice – Kristjan Staničić: Impresioniran sam sa svim projektima koje je Virovitičko-podravska županija realizirala u proteklih nekoliko godina

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić sa suradnicima boravio je u srijedu u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji. Tim povodom, u Centru za posjetitelje "Dvorac Janković" u Suhopolju, održan je radni sastanak sa županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima...

Sastanku su, između ostalih, nazočili predstavnici turističkih zajednica na području VPŽ, kao i načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal, voditelj Posjetiteljskog centra Dvorac Janković u Suhopolje Marko Blažević... Nakon uvodnih pozdravnih riječi, župana Igora Androvića i direktora HTZ-a Kristjana Staničića, Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, predstavila je turističke karakteristike ovog područja...

Zahvalivši direktoru HTZ-a na dolasku, župan Igor Andrović tom je prigodom istaknuo kako broj turista u VPŽ iz godine u godinu raste.

 - Svake godine bilježimo sve veći broj dolazaka i noćenja na području naše županije. Samo ovdje, u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, bilo je više od 3.800 posjeta u 2022. godini. Ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, bilježimo povećanje broja dolazaka turista za 40 posto - naglasio je župan.

Dodao je kako kvalitetnim strateškim planiranjem, a zatim i kvalitetnom provedbom planiranih projekata u turizmu Virovitičko-podravska županija može postati još privlačnija destinacija.

 - U proteklih desetak godina, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Županija te gradovi i općine s područja županije, povukli su oko 450 milijuna kuna za infrastrukturne turističke projekte. Većinom se ulagalo u kulturnu i prirodnu baštinu na čemu se i bazira turizam Virovitičko-podravske županije. Recimo, uređenje Turističko-rekreacijskog centra Jezero - Hercegovac - Ružica grad u Orahovici, trenutno je najveći projekt koji se provodi na području županije. On će biti kruna velikih i značajnih projekata uz koje se promijenila turistička slika naše županije, zbog čega smo itekako poželjna turistička destinacija ovog dijela Hrvatske. Na popisu brojnih realiziranih projekata svakako moramo istaknuti - Geo info centar u Voćinu, Dravsku priču u Noskovcima, Dvorac Janković u Suhopolju, Dvorac Pejačević u Virovitici, Kuriju Janković u Kapela Dvoru, Centar za posjetitelje Križnica, EPI centar Sekvoja u Slatini, Rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, TIC Klopotec... Tu su i budući projekti koji se već provode, kao što su Centar za kulturu zdravlja u Cabuni i Drava kao nadahnuće... Uz sve to, moramo istaknuti i velik broj godišnjih manifestacija, njih oko tisuću na području županije, što je sigurno veliki izazov i mamac za brojne turiste koji su željni kontinentalnog turizma. Sa svim ovim projektima koji su realizirani, koji su u fazi provedbe, kao i onima koje planiramo, vjerujem da ćemo postati zanimljiva destinacija kontinentalnog turizma Hrvatske - zaključio je župan Andrović.

Kristjan Staničić u sklopu svog radnog posjeta govorio je o bitnim čimbenicima u turizmu i razvoju strategija za iduću sezonu, a sve nazočne upoznao je s redovnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice. Posebno je istaknuo kako je Virovitičko-podravska jedna od najbrže rastućih županija po turističkom prometu što je, kako je rekao, odraz rada na terenu, ali i sustavnog promišljanja.

  - Veseli činjenica da u kontinentalnom dijelu Hrvatske bilježimo porast turističkog prometa što je potvrda rasta kvalitete, raznolikosti i dostupnosti turističke ponude. Povod dolaska u Virovitičko-podravsku županiju je naša redovita koordinacijska aktivnost sustava turističkih zajednica na terenu. Odlučili smo uskladiti termine i doći ovdje u kontinentalni dio Hrvatske, vidjeti što je novo, koji su projekti realizirani, a koji su u fazi provedbe. Impresioniran sam svim projektima koje je ova županija u proteklih nekoliko godina realizirala. Čestitam županu Androviću i njegovom timu ljudi, kao i predstavnicima turističkih zajednica u Virovitičko-podravskoj županiji koje kroz zaista vrijedan rad doprinose promociji kontinentalnog, a ujedno i hrvatskog turizma, te razvoju turističkih proizvoda i atrakcija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Virovitičko-podravska županija itekako ima veliki potencijal za daljnji razvoj turizma i to u održivom smjeru - naglasio je Staničić.

Danas je jasno, kaže, kako turisti, i domaći i strani, sve više prepoznaju potencijal i atrakcije, odnosno autentičnost i jedinstvenost turističkih destinacija u kontinentu, pa tako i u Virovitičko-podravskoj županiji.

 - Danas smo se uvjerili u vrlo kvalitetnu smještajnu ponudu i bogate turističke sadržaje Virovitičko-podravske županije. Osnovni je to preduvjet u uspješnom privlačenju domaćih, ali i inozemnih gostiju, koji sve više prepoznaju hrvatske kontinentalne destinacije i njihovu ponudu. Čuli smo od župana o brojnim projektima na temelju kojih možemo razgovarati i planirati budući razvoj turizma u ovoj županiji, ali i onima koji će tek doći. U tom smislu zadaća svih nas je promovirati i ovaj dio Hrvatske koji je prekrasan i zbog svoje prirodne, kulturne i povijesne baštine, ali i bogate eno i gastro ponude. Ovdje su stvoreni svi preduvjeti za uspješno spajanje turizma i poljoprivrede, a zatim i plasmana brojnih eko proizvoda koji su itekako traženi i prepoznatljivi na inozemnim turističkim tržištima. Uvjeren sam da će kroz postupni rast smještajnih kapaciteta u Virovitičko-podravskoj županiji iz godine u godinu biti sve više inozemnih turista - zaključio je Staničić.

Direktor Turističke zajednice, obišao i Posjetiteljski centar Dravska priča u kojem ga je sa sadržajima upoznala ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, uz nazočnost načelnika Općine Čađavica, Mirka Rončevića. Posjetio je i Geo info centar u Voćinu, gdje ga je dočekao ravnatelja Parka prirode Papuk Alen Jurenac, kao i načelnik Općine Voćin, Predrag Filić. Službenu posjetu Virovitičko-podravskoj županiji, direktor HTZ-a, završio je obilaskom Gradskog muzeja Virovitica, o čijim karakteristikama ga je i kroz sadržaje provela ravnateljica Mihaela Kulej, uz nazočnost gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina. (www.icv.hrwww.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Odaberi datum pretrage:

Pretraži